Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Негово Височество принц Фейсал бин

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Негово Височество принц Фейсал бин
Коментари Харесай

Бойко Борисов се срещна с външния министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия. „ Ценим взаимоотношенията си с  България, за нас страната е доста значим сътрудник в границите на Европейския съюз “, съобщи министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия. Българският министър председател го приветства с добре пристигнал и насочи своите доброжелание към краля и към престолонаследника на Кралство Саудитска Арабия.
Премиерът Борисов и Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд отделиха особено внимание на положителното енергийно съдействие сред двете страни. Министър-председателят Борисов изрази удовлетворение от присъединяване на Обединение „ Консорциум Аркад “ по строителните действия за разширението на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз “ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница. „ Така имаме огромна опция и за диверсификация, и за това България отново да се върне на газовата карта като районен център за газоразпределение на Балканите “, обърна се министър председателят Борисов към външния министър.
Двамата разискаха задълбочаване на открития политически разговор и на положителното съдействие в сферите на стопанската система и вложенията, сигурността, битката с тероризма, високотехнологичните браншове, енергетиката, земеделието и туризма.
„ Саудитска Арабия е доста значим сътрудник за България “, подчертава министър председателят Борисов. Той даде висока оценка на ролята и въздействието на Кралството в районен и световен проект и означи желанието на страната ни за развиване на взаимноизгодни връзки в области от стратегическа значимост за двете страни.
„ България подкрепя Кралство Саудитска Арабия по целите на неговата стратегия за председателство на Г-20 през тази година “, посочи още Борисов. Той добави, че двете страни споделят сходни визии и позиции по голям брой интернационалните въпроси. „ В този подтекст сме заинтригувани да развиваме съдействие в области от общ интерес заради геополитическа значимост и взаимосвързаност на нашите райони “, добави министър председателят Бойко Борисов.
Свидетелство за безапелационната воля за издигане нивото на връзките сред двете страни, е към този момент функциониращото посолство на България в Рияд. Неговата работа дава позитивни резултати и основава спомагателни условия за доста улеснение на двустранния разговор и търговско-икономическото съдействие.
„ Посещението Ви е алегоричен знак и към саудитския бизнес за по-нататъшно ползотворно партньорство в редица браншове “, обърна се министър председателят Бойко Борисов към външния министър на Кралството. Доказателство за напредъка в връзките е растежът на двустранната търговия с 49% през интервала януари-октомври 2019 година Спрямо същия интервал на 2018-а като доближава 93,3 млн. Щатски долари. Очертани бяха и положителните благоприятни условия за увеличение на българския експорт за Кралството.
Министър-председателят Борисов насочи и покана към престолонаследника Негово Кралско Височество принц Мохамед Бин Салман Ал Сауд да посети страната ни, с цел да бъдат разисквани още по-задълбочено пътищата за в допълнение активизиране на двустранното съдействие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР